top of page

Új tarifákat vezetett be a Yettel

Három, az üzleti piac számára fejlesztett újításról adott hírt a Yettel. A kis- és középvállalkozások igényeire szabott, Business Prime nevű teljesen új tarifaportfólióban a fő hangsúlyt a korlátlan szolgáltatások, a gyorsított ügyfélkiszolgálás és az összevonható készülékkedvezmény kapják. A gépek közötti kommunikáció terén is érkezett újdonság: az LTE-M hálózat.


A Telenorból lett Yettel márka indulásával jelentette be a szolgáltató a lakossági ügyfelek számára korlátlan mennyiségű mobilnetezést kínáló Prime tarifákat. A vállalat most közölte: már az üzleti ügyfelek, a kis- és középvállalati szegmens számára is elérhető hasonló. Az üzleti portfólió a Prime tarifával összehangolt tartalommal és elnevezéssel érkezik, Business Prime néven. Az üzleti tarifacsomagok tartalmaznak leforgalmazható SMS-eket és nemzetközi hívásperceket is.



Yettel Magyarország
Yettel Magyarország

Újdonság a gépeknek is

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentése alapján a Yettel Magyarországon piacvezető az eszközök közötti (M2M) kommunikációra használt aktív SIM kártyák piaci részesedésében. A vállalat szerint ezt a pozíciót erősítheti tovább, hogy a szolgáltató mobilhálózatán elérhetővé vált az LTE-M technológia, amely egy új, magasabb szintű, speciálisan a gépek közötti kommunikáció (M2M/IoT) kiszolgálására fejlesztett hálózati képesség.


A machine to machine (M2M) gépek közti hálózatokról elmondható, hogy sok esetben nagy mennyiségű jeladó eszköz vesz részt a rendszerben, adatforgalmuk és mobilnetes sávszélesség-igényük alacsony – például egy vízszolgáltató vállalat jeladói az ügyfelek mérőóráiban. A tömeges eszközigény miatt fontos szempont egy-egy jeladó egységára. Ezek az eszközök akkor tudnak olcsók maradni, ha nem a legmodernebb, hanem az M2M feladat ellátására „éppen elegendő” képességű alkatrészekből szerelik össze őket, és nem rendelkeznek kihasználatlan képességekkel, haszontalanul növelve az eszköz árát – olvasható a Yettel leírásában.


Szintén a jellemzőjük, hogy az egyes jeladók helyhez kötötten működnek – például egy mérőóra havi rendszerességgel jelt ad a központi rendszernek. Az M2M rendszerben működő jeladók egy speciális NarrowBand Internet of Things (NB IoT) hálózaton üzemelnek, ami igen alacsony, ~70 kbps sávszélességgel tökéletesen kiszolgálja a gépek közötti kommunikáció igényeit. A Yettel NB IoT lefedettsége korábban a Dunántúlra és Budapestre koncentrálódott, fejlesztések után ma már az ország számos pontján, területileg 70 százalákán érhető el a szolgáltatás. Ez a lefedettség a hálózatmodernizációs munkálatoknak köszönhetően folyamatosan növekszik, miközben a szolgáltató fejlesztette képességét, hogy felhasználói igény esetén jelenleg nem lefedett területeken bővítse NB IoT hálózatát.





A Yettel szerint az NB IoT-hez képest az LTE-M legnagyobb újdonsága azonban, hogy már a kétirányú kommunikációt is lehetővé teszi, azaz egy jeladó nem csupán jelt ad, majd „elalszik”, hanem a központi rendszer az LTE-M hálózaton képes megszólítani az egyes gépeket, végpontokat, immár fejlettebb eszközöket, kamerákat, stb. Az LTE-M bevezetésével megnyílt az SMS-küldés és a hangalapú hívások lehetősége is a gépek közötti kommunikációban, amire korábban NB IoT hálózaton nem volt lehetőség.

A cég közölte: az új, LTE-M hálózat az ország területének mintegy 60 százalékán elérhető a Yettel ügyfelei számára.

Comentarios


bottom of page